Niedziałające zegary

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• Niedziałające zegary

Efekty "akcji znicz" już są.
    Od kilku dni najwieksi nabijacze, ktorych posty nigdy nic nie wnoszą, maja sie na bacznosci...

Niedziałające zegary

Cześć jestem nowym klubowiczem, jak również nowym posiadaczem Octavi 1,9 TDI 110KM
    177kkm.
    Dzięki waszym opiniom i poradom udało mi się naprawić i ustrzec przed najczęstrzymi usterkami tego wspaniałego auta.
    Miałem problem który był poruszany jakiś czas temu ale nikomu chyba nie udało się go usunąć, więc czas abm ja pomógł tym którzy go mają może uda zaoszczędzić się parę złociszy.
    Mianowicie wskaźniki prędkości, obrotów, paliwa, i temperatury większość czasu spoczywają na 0. Byłem dzisiaj u znajomego który mi to wyleczył, niestety nie obędzie się bez rozebrania zegarów z obudowy wystarczy że dostaniemy się do tylnej części eletronicznej płytkii i w prawym górnym rogu jest małe czarne kwadratowe ustrojswo z kilkoma nogami (chyba 5-ma) które należało odnowić gdyż na nich robi się przerwa i mamy 0 wskazań.
    Nie wiem czy w każdym przypadku będzie to samo ale napewno nie trzeba wymieniać wszystkiego bo to tylko przerwa w łączności.
    Pozdrawiam wszystkich klubowiczów. Nara.

Komentarz

• michal77
      Ambiente
      • 2006
      • 113

Cześć wszystkim,

też niedawno kupiłem octavkę 1,9 TDI 99r i od wczoraj mam dokładnie ten sam problem - długie przerwy we wskazaniach prędkościomierza, obrotomierza wskaźnika temperatury i paliwa - można powiedzieć że licznik częściej stoi niż działa :shock: .

Diablo czy mógłbyć wyjaśnic dokładniej co znaczy "odnowić" ten mały czarny element? Rozebrałem dzisiaj ten licznik i jest tam faktycznie taka czarna mała kostka z 5-ma odnóżami - co trzeba z nia zrobić?

z góry dzięki za pomoc

Komentarz

• henio
        Rider
        S_OCP Member
        • 2005
        • 631

Jak nie wiesz jak , to jedż do ZNAJOMEGO elektronika, który umie DOBRZE lutować.Chodzi o to ze robią się tzw zimne luty{ niestabilne połączenie) który należy poprostu przylutować.Jak masz jakieś pojęcie o jako takim lutowaniu , to i sam to zrobisz :szeroki_usmiech jak nie masz to wstąp do mnie to Ci przylutuje :szeroki_usmiech oczywiście lutownicą.

Komentarz

wymienić na nowy, miałem to z Favorce wiec wymiana jest naj,lepszym rozwiazaniem.

Komentarz

• daneczek76
            RS
            S_OCP Member
            • 2006
            • 3642
            • Toyota

Ja koledze zrobiłem to samo zimne luty to prawda mam w pracy lutownice z nadmóchem goracego powietrza i w końcu sie przydała do licznika.
            [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

• sakus
              Drive
              • 2006
              • 55

U mnie od kilku dni występuje problem ze wskaźnikiem temperatury silnika. Wskazówka raz pokazuje prawidłową temperaturę, a za chwilkę spada w okolice 50 st. by za kolejną chwilę pokazywać ponownie 90. Takich wahań temperatury silnika na 100% nie ma. Tak sie zastanawiam czy to wina opisywanych tu zimnych lutów, czy czujnika tempetratury, czy też jakiegoś kabelka, który nie łączy?

Komentarz

• xekon
                Rider
                S_OCP Member
                • 2005
                • 742

sakus, z temperatura to jeszcze sprawdz polaczenie kostki z samym czujnikiem bo tam tez potrafi sie kopsac (tez tak mam)

Komentarz

spawdz termostat, może sie coś z termostatem dzieje.

Komentarz

• xekon
                    Rider
                    S_OCP Member
                    • 2005
                    • 742

chyba jednak przy tak gwaltownych (szybkich) zmianach wskazan raczej nierealne jest to zeby tak zmieniala sie temp silnika, termostat IMO nie ma tu nic do rzeczym predzej czujnik temperatury.

Komentarz

• sakus
                      Drive
                      • 2006
                      • 55

Zamieszczone przez xekon
                      sakus, z temperatura to jeszcze sprawdz polaczenie kostki z samym czujnikiem bo tam tez potrafi sie kopsac (tez tak mam)
                      xekon
                      A gdzie szukać tej kostki? Może trywialne pytanie ale mechanika samochodowa nie należy do moich mocnych stron :?

Sigma_74
                      Odnośnie termostatu to także nie wydaje mi się, aby to on był powodem szaleństw wskazówki temperatury silnika. Tym bardziej, że to dzieje się też w dłuższych trasach.

Komentarz

• victopk
                        Drive
                        • 2006
                        • 58

sakus, Miałem podobne objawy i był to zepsuty czujnik temperatury.

Komentarz

• michal77
                          Ambiente
                          • 2006
                          • 113

Zamieszczone przez henio
                          Jak nie wiesz jak , to jedż do ZNAJOMEGO elektronika, który umie DOBRZE lutować.Chodzi o to ze robią się tzw zimne luty{ niestabilne połączenie) który należy poprostu przylutować.Jak masz jakieś pojęcie o jako takim lutowaniu , to i sam to zrobisz :szeroki_usmiech jak nie masz to wstąp do mnie to Ci przylutuje :szeroki_usmiech oczywiście lutownicą.
                          Dzięki, za radę, zaniosłem licznik do elektronika (zakład RTV), przelutował wszystkie połączenia na płytce i jak na razie (jeżdże juz tydzień) jest OK . Wygląda na tom, że to faktycznie zimne luty.

[ Dodano: Nie 06 Sie, 06 17:41 ]
                          Zamieszczone przez henio
                          Dzięki, za radę, zaniosłem licznik do elektronika (zakład RTV), przelutował wszystkie połączenia na płytce i jak na razie (jeżdże juz tydzień) jest OK . Wygląda na to, że to faktycznie zimne luty.

Komentarz

• pershing1986
                            Drive
                            • 2006
                            • 56

Kurde mi wystąpił dzisiaj ten sam problem jade a tu wszystko na 0 leży :cry:
                            była: octavia 1.6 AKL jest: A31.8t AGU

Komentarz

• Maicroft
                              Moderator
                              S_OCP MemberModeratorr
                              • 2004
                              • 25757
                              • Audi

Zacznijcie od wyjecia tych wtyczke, psiknac jakims kontaktem i zalozyc ponownie.
                              Spritmonitor.de

Komentarz

• Masmo
                                L&K
                                • 2005
                                • 1145

Zamieszczone przez sakus
                                ....Wskazówka raz pokazuje prawidłową temperaturę, a za chwilkę spada w okolice 50 st. by za kolejną chwilę pokazywać ponownie 90. ...?
                                Miałem to samo. Na 100% czujnik temperatury G62. Powinien zapisać błąd w Vag-Comie. Wymień i po problemie.
                                Była: O1 + B6, Turbo ARL, SMIC by Ali soft virus by Zoltar. Jest www.terracan.pl i Croma JTD

Komentarz

• Maicroft
                                  Moderator
                                  S_OCP MemberModeratorr
                                  • 2004
                                  • 25757
                                  • Audi

Mi pokazywal blad, a temperatura byla dobra. Wymienilem ostatnio to cena mnie powalila bo 67zl, jak na necie sa po nie cale 40, ale nie mialem czasu czekac.

Aha mialem czarny zmienilem na zielony, to sa ponoc zamienniki oba 4 pinowe.
                                  Spritmonitor.de

Komentarz

witam. mam ten sam problem. prosze o podanie namiaru na osobe potrfiaca usunac ten problem. z gory dzieki! pozdrawiam!

Komentarz

a ta mala kostka to nie czasem eprom? ...ten gdzie jest zapisany przebieg wczesniej nie kazdy spec mial tachopro i wylutowywanie ukladu bylo jedyna mozliwoscia zeby cofnac przebieg

Komentarz

• djczas
                                        RS
                                        • 2005
                                        • 9612

conrad81, widze że masz silnik aum to w kompie masz też zapisany przebieg nie tylko w liczniku

Komentarz

Zamieszczone przez djczas
                                          conrad81, widze że masz silnik aum to w kompie masz też zapisany przebieg nie tylko w liczniku
                                          no niby tak ale nie mam nowego vagcoma zeby tam zerknac a ten przebieg i tak jest edytowalny wiec...

Komentarz

• HorusB
                                            Classic
                                            • 2006
                                            • 3

Mam pytanie do Diablo, albo innego klubowicza. Chodzi o niedziałające zegary, mianowicie u mnie pojawiły się identyczne objawy. Pojechałem do znajomego elektryka i dobrze by się skończyło (wymianą regulatora napięcia - czarne "ustrojstwo" z tyłu z pięcioma nóżkami) ale jak pojechałem do sklepu po ten element, to okazało się, ze na nim jest oznaczenie tylko producenta, a nie elementu. Powiedziano mi tylko, że trzeba przewertować katalogi tego producenta, to może coś znajdą - zamiennik.

Szukam konkretnego oznaczenia lub parametrów tego regulatora, żębym wiedział czego szukać. Kto wymieniał ten element, niech poda mi jakieś szczegóły !!!!

Narq

Komentarz

• adrianst5
                                              Drive
                                              • 2009
                                              • 68

Dołączam sie do kolegi podajcie nazwe katalogową. Nie będe bawił sie w czyszczenie chciałbym kupić nowe ale jak to nazwać ??
                                              Pamiętaj-Serwis to ostatecznosć...

Komentarz

Pracuję...